keskiviikkona, toukokuuta 26, 2004

Hiljaa virtaa halpa viina, siitä alkaa kyllä piina

Siitä lähtien kun kieltolaki vuonna 1932 lakkasi, suomalaiset ovat valittaneet kallista viinanhinnoista. Toisaalta he ovat supatelleet posket punaisina, että kyllä se on hintansa väärti. EU-jäsenyyden sanottiin nostavan maan turvallisuutta. Todellisuudessa ainoa asia, joka oli selvää ja jota lehdistö rummutti ahkerasti oli mahdollisuus laskea alkoholin hintaa ja päästää ne maitokauppoihin. Suorat maahantuojat verovalituksineen saivat palsta- ja ruututilaa.

Sitä ei tarvinnut kutsua populismiksi sillä se oli sitä. Journalismin tila oli se, että kansa sai mitä halusi, ja koska se halusi, sitä tuettiin pääkirjoituksia myöten. Näyttäkää minulle viinasta huolestunut kolumnisti 1990-luvulta! Itä-Euroopan valtioihin erikoistunut Tauno Tiusanen päätti lopettaessaan juomisen myös ärähtää muille vuonna 2003 otsikolla Viinaa, viinaa!"

Kossupullon hintaa laskettiin yleiseurooppalaisista syistä pari-kolme euroa. Nyt parillakymmenellä tyhjällä pullolla saa yhden täyden. Sillä haluttiin estää viinarallia. Maaliskuun alkupäivinä poliisi ei ennakoinut "halvaksi" [muka] muuttuneen viinan saavan aikaan mitään normaalista poikkeavaa. - Ne, jotka ostivat ennen viinaa, ostavat sitä edelleen, mutta vähän halvemmalla, kirjoitti Iltalehti (1.3.) poliisin kertoneen. Vaikutti siltä, että suomalaisilla on sivistyneet juomatavat.
Tämä olisi saattanut väärään valoon esimerkiksi Vihreiden ennakoivat tahot, joissa varoiteltiin halvan viinan vaaroista toteamalla niiden käyvän kalliiksi.

Halvan viinan turmiollisuus

Mutta tuuli kääntyi pian. Kuin salamaniskusta lehdet ja niiden ahkerimmat journalistit ja kolumnistit näkivät sen, mitä eivät sosiaalipoliittisessa hurmiossaan koskaan.
Oulalainen Kaleva halusi kirjoittaa 14.5. :"Halvan viinan tulo alkaa näkyä poliisin työssä ja terveysasemilla. Poliisin tilastojen mukaan rattijuoppoja on tänä keväänä ollut aiempaa enemmän. Kun vuoden 2002 huhtikuussa rattijuoppoudesta tehtyjä rikosilmoituksia oli poliisin tutkinnassa 50 ja viime vuoden huhtikuussa 46, niin tämän vuoden huhtikuussa poliisi sai tutkiakseen 64 rikosilmoitusta. Komisario Tapani Tasanto sanoo, että suurta piikkiä rattijuopumuksissa ei ole, mutta muutos on selvästi näkyvissä. Tasannon mukaan poliisin voimavarat alkavat olla koetuksella rattijuoppoilmoitusten tutkimuksessa." Vajaan viidentoista ilmoituksen kasvu asetti Oulun poliisin rattijuoppousilmoitusvoimavarat koetukselle! Mainittakoon että Kouvolan alueella vastaava kasvu ei toteutunut:Halpa viina ei lisännyt rattijuoppojen määrää Jarmo Gråsten kirjoitti.

Samainen Kalevan toimittaja vieraili myös terveyskeskuksessa tilastotiedettä harjoittamassa: "Vastaanoton terveydenhoitaja Ulla-Maija Kipinä arvioi, että aiemmin rattijuoppoja näkyi kerran kuukaudessa, nyt määrä on kahdesta kolmeen kuukaudessa."
Päätelmään tarvitaan tietenkin toimittajan haluama syy. Kaleva jatkaa: "Ehkä se on sitä, että juodaan enemmän väkeviä", Kipinä miettii. Seurantaan määrätään kahdesti tai useammin rattijuoppoudesta kärähtänyt kuljettaja. Humalaisten reuhaaminen vastaanotolla ei sen sijaan ole pahentunut. "Ei vielä ainakaan ole näkynyt. Tuontiviinat eivät Oulussa näy samalla tavalla kuin etelässä."

Susirajallakin on alettu juoda vasta alkoholiveron alennuksen jälkeen: "Alkoholiveron alennus pudotti hiljattain viinan hintaa. Rommipullon tai koskenkorvalekan saa Alkosta huomattavasti aiempaa halvemmalla. Nyt moni asiantuntija pelkää viinasta aiheutuvien ongelmien kasvavan. Vaikka virallista kantaa saa hakea, on halpa viina aiheuttanut alkoholikuolemia jo nyt, muista ongelmista puhumattakaan." Seppo Eskelinen Karjalan Maan kolumnissaan peesasi edellistä.

Ilmeisesti päin vastoin kuin ennen keväisin, puistot olivat täynnä alkoholisteja, jotka joivat "halpaa viinaa." Iltapäivälehdet tiesivät poliisin laskeneen puistoista enemmän makaajia kuin koskaan. Siihen että kommentit sattuivat kevään ainoiksi hellepäiviksi, ei tarvinnut moraalisessa närkästyksessä aluksi kiinnittää huomiota. Päinvastoin, kuten tämä Iltasanomien juttu kertoo: "Helsinkiläiset saivat eilen seurata aitiopaikalta viina-alen seurauksia. Humalaisten makuupaikkoja löytyi mm. puistoista. Tyrmäävä juopposaldo tuli poliisillekin yllätyksenä. - Meille on tuotu sisään jo 28 juopunutta tämän päivän aikana, kertoi ylikonstaapeli Ilpo Paavola Töölön säilöönottosuojasta alkuillasta. Paavolan mukaan alkoholin hinnanalennus on johtanut siihen, että päihtyneet ovat entistä vahvemmassa humalatilassa. - Yli neljän promillen humala ei ole enää mikään harvinaisuus. Viime vuonna tänne päädyttiin useammin kahden promillen kännissä." Kahden promillen känni muuttui neljän promillen känniksi 30 prosentin veronalennuksen myötä! Huimaa!

Journalistien moraalin laatua ei asetettu kyseenalaiseksi näin kesähelteellä. Mutta miksi kymmenen asteen koleudessa näistä makaajista kukaan, ei edes ohikulkija, ei välitä. Pakkasella välittämistä tapaa vielä vähemmän. Etelä-Saimaa kiinnitti poikkeuksellisesti asiaan huomiota: "Sairasautot eivät ota humalassa sammuneita kyytiinsä, ellei heillä ole vammoja. Humalaiset kuuluvat edelleen poliisille. Tiistaina herätti kummastusta Kauppakadun ja Kievarinkadun kulmaan tuupertunut mieshenkilö, jolle ohikulkijat soittivat apua moneen otteeseen ihmetellen sitä, ettei poliisia näkynyt vajaaseen tuntiin paikalla."

Mutta aiheeseen ei tartuttu tästä näkökulmasta. Sen sijaan ulkomaiden suomalaisjuopoista kiinnostuneiden tiedotusvälineiden lisäksi myös YLE ryhtyi moralisoimaan:
Otsikolla "Halvan viinan kallis hinta" toimittaja Hannele Valkeeniemi mainosti ohjelmaansa: "Sitten viina-asiaa. Halpa väkevä viina on nyt ensimmäiset seurauksensa näyttänyt: putkat pursuavat känniläisiä ja rattijuoppoja on enmmän kuin normaalisti. Poliitikot ovat jo aloittaneet väännön siitä, tuliko sittenkin tehtyä väärä päätös, kun viinaveroa laskettiin juuri väkevimmästä päästä. Viime viikonlopun lämpö ja halpa viina ovat yhdistelmä, jota lehdet ja televisioryhmät ovat käyneet ihmettelemässä ulkomaita myöten. Näin teimme myös me."

Forssan Lehti teki asiasta gallupkyselyn: 52 prosenttia kannatti sitä että suomalaiset ja lämmin ilma eivät sovi yhteen. 48 prosenttia sanoi sen sopivan. Media otti tuon 52 prosentin kannan välittämättä tuosta 48 prosentista lainkaan. Kristillisdemokraattien kantaa asiaan ei kannattane arvuutella, mutta moralistisen kannan voi omaksua myös huumorilla. A-klinikkasäätiö otti esille myös uusien näpsäköiden tuotenimien vetovoiman. Niitä haluaa kokeilla entistä useampi!

Tämä riittänee osoittamaan että moralistinen tiedotus kattoi kaikki mediat. Selkokielinen Papunet kirjoitti: "Halpa viina on lisännyt alkoholin kulutusta Suomessa rajusti. Erityisesti väkevien viinojen hinnan roima alennus on houkutellut ihmiset ostamaan aiempaa enemmän alkoholia. Vappuna Euroopan unioniin liittyneestä Virosta tuodaan myös enemmän viinaa Suomeen. Uusin suosikki on kymmenen puolen litran muovista Koskenkorva-pulloa sisältävä pakkaus eli niin sanottu kossumäyräkoira. Poliisin mukaan viinan kulutuksen kasvu näkyy myös rattijuopumustilastoissa sekä humalaisten määränä kaupungeissa. Rattijuoppoja on kevään aikana jäänyt kiinni selvästi enemmän (18 prosenttia) kuin viime vuonna samaan aikaan. Juomisen lisääntymiseen vaikuttaa myös kaunis sää." Halpa viina, halpa naapurimaa ja kaunis sää ovat syntipukkeja. Poliisin tehostunutta rattijuoppousvalvontaa ei kommentoida. [Se on muuten meneillään paraikaa tällä viikolla, tietäkää te halvan viinan latkijat]. Kukaan ei muuten kysy, miten ravintolamyynnin on käynyt. Onko kotiin ostettu viina korvannut ravintolassa juotuja. Ostavatko ihmiset itselleen isompia varastoja? Onko uutuudenviehätyksellä vaikutusta?

Nuoriso ja perhe

Ketkä sitten halvasta viinasta kärsivät? Neljän promillen juojat ovat alkoholisteja ja vain moraalisen närkästyksemme kohteita. Mutta tulkaamme lähemmäksi Matti Meikäläistä. Meillä on varsin usein lapsia - tiedän tämän asian hämmästyttävän blogisteja - ja niinpä otsikolla "Nuoret ja halpa viina - Mäyräkoirasta Vodkakoiraan?" Elämä on parasta huumetta -yhdistys valistaa meitä vaaroista: "Tallinnasta voi tuoda Suomeen lähes rajattomasti jopa 80%:sta alkoholia. Konkreettisena uhkakuvana on nuorten sekä aikuisten alkoholin käytön huomattava lisääntyminen ja siten myös terveysriskien kohoaminen."

Uusimmat huolet ovat lehdistön yleisen tavan mukaan lähitulevaisuudessa. Halpa viina tuhoaa nuorison koulun päättäjäispäivinä. Halvan viinan tilapäinen maailmanloppu toteutuu tällä viikolla, eikä Flash Gordonia näy sanomassa, että "We have only 24 hours to save the World".

Myös perheväkivaltatapauksia on laskettu lehtien mukaan entistä useampia. Poliisin antamien ympäripyöreiden kommenttien mukaisesti lehdet väänsivät siitä otsikoita, että syynä olisi "halpa" viina.

Mainittakoon, että alkoholivalistuksessa nuorison ja perheen kärsimykset eivät ole esillä aivan ensimmäistä kertaa. Ainoa uusi asia tässä on se, että nyt sen aiheuttaa "halpa" viina. Perheväkivaltaa harjoittavien viinanjuojien ja nuorison tuhoajien taloudellista seurausta ei pohdita: jäisikö ruokaan nyt pari euroa enemmän vai meneekö kaikki kasvaneeseen kulutukseen?
Vasemmistoliitto toteaa viinan olevan köyhän turmio.

Viron oveluus

Yllättääkseen suomalaisten sivistyneisiin juomatapoihin luottaneen ministeri Hyssälän, joka kertoi eilen olevansa yllättynyt viinan myynnin kasvusta, Viro veti välistä. Ensiksi se liittyi hämmästyttävästi Euroopan Unioniin. Suomi kannatti liittymistä. Yksi seurauksista oli se, että viinaralli Helsingistä tuli kannattavaksi, tähän asti sitä oli tehty huvin vuoksi. Muualta Viroon on vieläkin kallista matkustaa. Viinan haun kannattamattomaksi saattaminen oli veronalennuksen pääsyy. Toinen syy oli eroavat verotasot Euroopan Unionissa.

Uusimmat uutiset tuottaa EU-maa Viro, joka on keksinyt loisteliaan tavan verottaa. Maassa nimittäin suunnitellaan alkoholi- ja tupakkaverotuksen kiristämistä jo ensi vuoden budjetissa. Helsingissä keskiviikkona vierailleen pääministeri Juhan Partsin arvion mukaan väkevien alkoholijuomien hinnat voisivat nousta noin 20 prosenttia. Virolaiset hallituspiirit perustelevat päätöstä alkoholi- ja terveyspoliittisilla syillä. Valtion kassaan korotus toisi lisätuloja noin puoli miljardia kruunua.

Ehkä virolaiset kohta tulevat Helsinkiin viinaostoksille samalla lailla kuin norjalaiset ja ruotsalaiset siellä, missä raja on taksimatkan päässä. Mutta ehkä moralistit saavat selkävoiton jo ennen sitä.

Ei kommentteja: