maanantaina, toukokuuta 10, 2004

Veritöistä Tsetseniassa ja muualla

Taitaa sitten kesä loppua. Johan se kesti pari päivää. Pakkasen puolelle menee Tsetseniassakin, joka on jostakin syystä saanut osassa suomalaislehdistöä jonkinlaisen nykyajan talvisotaa käyvän valtion maineen. Valitettavasti tämä sinänsä myönteinen asenne johtaa usein vastenmieliseen ja turhaan venäjänvastaisuuteen. Sellaisia piirteitä näin tänään Helsingin Sanomissa.

HS:n väliin aidosti puhkeava venäläisvihamielisyys sai tsetseeniterrori-iskun yhteydessä loistavan kruunun.
Jo kuvateksti ilmoitti stadionilla puhjenneen paniikin "verisen pommi-iskun" jälkeen. Kuvassa näkyy useita kymmeniä ihmisiä, mutta vaikka sitä kuinka tarkastelisi, ei yhtäkään paniikissa olevaa näy. Päinvastaisia piirteitä sen sijaan kyllä löytyy. Siviilien suojelua, totaalista välinpitämättömyyttä vaarasta. Pari väistää vaistomaisesti vierestään lähtevää luotisuihkua.

Kuvamanipulaatiota mainittu lehti harrastaa säännöllisesti, kuvatekstimanipulaatio sen sijaan on kohtuullisen uusi piirre. Minulle on kerrottu, että Afganistan-uutisoinnin yhteydessä aikanaan kuvamanipulaatio toteutettiin joskus jopa kuvat ottaneen valokuvaajan vastustuksesta huolimatta.

"Toimittaja" Mika Parkkonen vakuuttaa tekstissään, että tapauksesta esitetystä "kuvissa ihmiset juoksentelivat paniikissa ympäri urheilukenttää". Mihinkähän toimittaja olisi pystynyt, jos hän olisi päässyt raportoimaan kaksoistornin iskua?

Nyt Parkkonen vaivoin kykenee välttämään suoranaista ihailua verityöstä. Kadyrov sai nimittäin surmansa "taitavasti suunnitellussa pommi-iskussa". Terroriksi sitä hän ei nimitä kertaakaan varsinaisessa jutussaan, kommentissa häneltä kuitenkin lipsahtaa kerran puhe suurista terrori-iskuista. Venäläisten toimista hänellä on sanottavanaan vain pilkalliseksi tarkoitettu huomautus: "Suosituimmat sissipäälliköt on surmattu tämän kevään aikana jo useaan kertaan."

Ja muita samanmoisia! Ramzan Kadyrov johtaa isänsä "pahamaineista" henkivartiokaartia, joiden jäseniä "epäillään syylliseksi" ties mihin. Hän kutsuu pomminräjäyttäjiä "kapinallisiksi", mutta ei vaivaudu antamaan näistä mainetodistusta, eikä myöskään nimiä. Ainoa mainittu nimi on Aslan Mashadov, joka tuskin tästä verityöstä vastuuta ottaa. Ottaako kukaan muukaan "kapinallinen"?

Jopa EU:n antama tuomio terroristihyökkäykselle oli tahallisen harhaanjohtavasti laitettu sitaatteihin: EU tuomitsi "terroristihyökkäyksen". Asialla olivat paitsi EU, myös EU:n komissio ja Euroopan neuvosto. Suomella ei HS:n asenteesta päätellen ole halua asettua EU:n ulkopoliittiseen linjaan Tsetsenian tapauksessa. Siihen on varmasti myös perusteita ja ennen muuta historiallisia perusteita. Suomalaisethan ovat diplomaatit etunenässä johdonmukaisesti puhuneet Tsetsenian sodasta vastoin Venäjän virallista näkemystä. Mutta ei sodan tunnustaminen voi tarkoittaa terroripolitiikan hyväksymistä kummaltakaan osapuolelta! HS:n kirjoittelu lähenee tällaista puolenvalintaa. Ei kunniaksi arvostaan tarkalle lehdelle.

Irak ja Guantanamo

Sen sijaan amerikkalaisten harjoittamasta terrorista ei kukaan puhu Irakissa, vastapuolen kyllä. Kaikki tapahtuu niin oikeudenmukaisesti, että Guardian-lehdessä julkaistu arabikommentti sivuutettiin lähes huomiotta: "Näyttää siltä, että länsi on omaksunut moraaliseksi kriteerikseen Saddam Husseinin." Tämä lausunto on syytä pitää mielessä, sillä Washington Post kertoi Pentagonista tulleen salaisen tiedon, että näitä "järkyttäviä paljastuksia, mm. videolle kuvattuja pahoinpitelyjä on tulossa julkisuuteen lisää lähiaikoina."

Uutiset Guantanamosta kertovat samanlaisesta ongelmasta siellä olevien vankien suhteen: Yhdysvaltain puolustusministeriö ja ilmeisesti itse puolustusministeri ovat hyväksyneet arkipäivän keinoiksi mm. seuraavat: "Vankien unen häirintä, heidän riisumisensa alasti ja heidän alistamisensa kuumalle, kylmälle, kovalle musiikille tai kirkkaille valoille", kuten Washington Post kirjoitti sunnuntaina. Lakimiesten mukaan pyrkimyksenä oli löytää "laillinen keino" lisätä vankeihin kohdistettavaa painostusta.

Epäilyt demokratiaviennistä asein ovat osoittautuneet Irakin kohdalla oikeiksi. Vahinko sinänsä. Mutta onko Yhdysvaltain armeijan koulutus todella niin sadistista, että tämän kaltainen aktiviteetti voi kukoistaa vähän yli parikymppisten ammattisotilaiden parissa? Se hämmentää ja luo varjon demokratian mahdollisuuksille missä tahansa armeijakunnassa. Siksi näihin kidutustietoihin pitäisi suhtautua asian vaatimalla vakavuudella. Pääkirjoitustoimittajien en ole nähnyt vielä kynäänsä asian vuoksi nostavan, amerikkalaiset ovat hassua kyllä jonkinlaisia suojelukohteita nykyään, aivan kuten Neuvostoliitto ja neuvostoliittolaiset aikoinaan. Vaan eivätköhän pärjää ilman tällaista suojeluakin?

Nepal: uutisia maolaississeistä
Kirjoittelin pari päivää sitten
Nepalin maolaississeistä. Tässä linkki parin vuoden takaiseen taktiikkaan, joka näyttää pelaavan vieläkin.
Maolaisia naissotilaita Nepalissa on onnistuttu myös valokuvaamaan. Jos haluaa selvittää itselleen Nepalin hallituksen näkymät, kannattaa käydä vilkaisemassa Nepal News -saittia.

TIETOISKU:
Tämän viikonlopun arkipäiväistä uutissaalista nyky-Nepalista:

Maoists kill Rasuwa DDC chairman
The Maoists have killed the chairman of District Development Committee (DDC) of Rasuwa.

Early morning blast in capital, one injured
Suspected Maoists detonated a bomb at the premises of Moondrops Overseas Services Pvt. Ltd at Lazimpat in Kathmandu at around 9 am on Monday, police said.

Maoists attack passenger bus, kill 13
At least 13 persons including six civilians were killed in Dolkha’s Mainapokhari when the Maoists fired at a passenger bus heading towards Kathmandu from Jiri Sunday afternoon.

Maoists abduct teachers from Sindhuli
Maoist rebels abducted 35 teachers from various schools of Kusheswor Dumja in Sindhuli district on Friday, according to reports.

Seven Maoists killed in Nawalparasi
At least seven Maoists were killed in separate security operations in Nawalparasi district Saturday morning.

Maoist gun down youth in Lalitpur
The Maoists shot and killed an ordinary citizen in Lalitpur Monday.

Dil Bahadur Raya, 25 was shot by Maoist assailants this morning at Jwagal in Lalitpur. He was whisked to nearby Patan Hospital where he died while undergoing treatment. The victim was shot in the head.

Raya was allegedly a member of a rightist organization called Nepal Patriotic Association. News reports said the Lalitpur bureau of CPN-Maoist has accepted responsibility for the killing. nepalnews.com mbk May 10 04

Maoists kill two security men
The Maoists have killed a Royal Nepalese Army soldier and a policeman in Dang and Chitwan districts. Both were unarmed.

According to reports, the Maoists shot and killed a police head constable this morning at Jayamangal area in Chitwan district. The victim Purba Lama died on the spot after being shot four times.

In yet another act of brutality, the Maoists killed an army soldier in Tribhuvan Nagar, Dang last night. Kul Bahadur Subedi who was on leave was taken from his home by a group of armed Maoists and was shot. He died while undergoing treatment, reports said. nepalnews.com mbk May 8 04
Ei kommentteja: