tiistaina, toukokuuta 11, 2004

Tupakansavu on täyttänyt harvinaisen monta blogia päässäni

Lauantai-aamuna kello 3.00 lopetettu tupakointi ei näytä olevan niin voimakas inhimillinen olomuoto, että se kannattaisi palauttaa. Olen ajatellut tupakointia varovaisesti arvioiden noin 200 kertaa päivässä, joka ylittää nuoruuteni ensimmäisten yliopistovuosien aikaansaannokset erään toisen asian suhteen. Ei enää koskaan kamikaze-aamiaista berliiniläisessä kahvilassa. Siis musta kahvi ja suuhun tarjoilijan avustamana laitettu palava tupakka.

Tämä vetovoiman ovat huomanneet myös elokuvat. Ne ovat tupakansavuisempia kuin koskaan ennen väittää liike, joka on sitoutunut heltymättömään kampanjaan savuttomien elokuvien puolesta. Muistan itsekin, kuinka 1950-luvun elokuvia katsoessa käsi hamusi kuin automaattisesti savukerasialle, kun näki ihmisten polttavan sisällä ja parhaimmillaan puhaltelevan savua hellyttävästi pikkulapsen silmille. Se oli lähes yhtä vaaratonta ja viihdyttävää kuin toinen 50-luvun elokuvien vetovoimainen, vaikkakin näkymätön attraktio, nimittäin radioaktiivinen säteily, jonka havaitsemiseen tarvittiin sentään geiger-mittari. Tietysti on vaikea kuvitella, että kaikki elokuvat voisivat olla "smoke free".

Tupakansavu on täyttänyt harvinaisen monta blogia päässäni. Ennen nimittäin aistien kautta tulleet ärsykkeet tuntuivat yhtenäiseltä, katkeamattomalta virralta. Nyt olotila täyttyy tupakankuvista samaan tapaan kuin amerikkalaiset televisio-ohjelmat mainoksista. Ja kun niistä on sanottu, että ohjelmat ovat vain mainoksien välin täyttämistä varten, niin minunkin pääni yrittää luultavasti noin kolmen viikon ajan toistaa, että elämä on vain kahden tupakan välin täyttämistä. Kantakapakassani minut nähneet tietävät, että tällä määritelmällä elämä jäi vähäiseksi viimeisen parin vuoden aikana.

Siksi ihmettelenkin näitä ilmeisesti nöyryyteen ja vaatimattomuuteen opettavia sivustoja, kuten tämäkin Pieni päätös päivässä, jossa tupakinpolton lopettaneet saavat yhdellä virkkeellä kertoa tuntojaan. Kommenteista ja niiden monilukuisuudesta päätellen teemasta voisi perustaa tuottoisan chatin. 1,31 euroa - elin näin vanhaksi ja tarvitsisin vasta nyt ensimmäisen kerran euron merkkiä enkä tietysti löytänyt - kappale tarkoittaisi, että voisin vuodessa tuhota sata hehtaaria brasilialaista sademetsää.

Ei kommentteja: