maanantaina, toukokuuta 10, 2004

Yön puolella

Yön synkeät hetket

Irakissa ja Nepalissa tehdään murhia. Irakissa asialla ovat amerikkalaisia vastustavat muslimisissit ja Nepalissa lähinnä maolaisena pidettävät sissit. Guerilla-sotien aika siis ei ole ohi. Sitä osoittaa tämäkin saitti, Guerilla News Network eli GNN. Sen sivuilla johtava brittitiedemies, Sir David King, ennustelee maailmanloppua.

Wikipedia-tietosanakirjan mukaan maailmanloppu liitetään tavallisimmin johonkin seuraavista:
1) Antikristuksen valtaan, joka päättyy Jeesuksen (tai jonkun muun messiaan) tulemiseen
2) maailmanpolitiikkaan (mm. Neuvostoliitto, Israelin valtio)
3) Harmageddonin taisteluun tai kolmanteen maailmansotaan
4) ulkoavaruudesta tuleviin vieraisiin
5) Raamatusta tai muista lähteistä johdettuihin numeroihin - vaikka tasapuolisuuden vuoksi valitsinkin tässä Koraani-matematiikan edustajan...
6) Raamatusta tehtyihin laskelmiin maapallon iästä, tässä esimerkkinä Isaac Newtonin laskelmat The Age -lehden artikkelin mukaan.
7) kalenterin tasavuosiin (vuodet 1000 ja 2000), kuten tämä uskonnollista suvaitsevaisuutta kannattava sivusto kriittisesti huomauttaa.
8) luonnonkatastrofeihin, meteoriitteihin ja muihin taivaankappaleisiin", kuten tämä CNN-uutinen kertoo.
9) muihin luonnonilmiöihin, mm. auringonpimennyksiin tai planeettojen asemaan
10) nälänhätiin, kulkutauteihin (mm. musta surma)
11) teknologiseen kehitykseen tai tietokoneohjelmien toimintaan
12) väestönkasvuun, kuten tämä Naturen juttu osoittaa.

Sama litania on selitetty ja näpsäkästi visualisoitu näillä Exit Mundi -sivustoilla.

Maailmanlopun ympärillä on harjoitettu myös valistusta. Esimerkiksi uskonnollista suvaitsevaisuutta edistävä järjestö on sivustollaan esitellyt 63 pieleen mennyttä ennustusta maailmanlopusta ennen vuotta 1990.

Jos joku luulee, että tässä olisi sinänsä jotain uutta, kannattaa käydä vilkaisemassa
It's the end of the world as we know it... again -sivustoa...

Mikähän näistä vastaa parhaiten sitä tosiasiaa, että äitienpäivän kunniaksi lauluharjoituksiin lähtenyt vaimokultani ei enää muistanut palata äitienpäivän aikana kotiinsa? Kun tässä on vielä lopettanut tupakanpoltonkin, niin ei voi mennä edes parvekkeelle vetämään huolestuneita poskisavuja (klo 0:45 AM). Ja sitten hän vielä ehdottomasti kieltää minua mainitsemasta häntä blogissa. Nyt tiedätte miksi!

Voiton päivä.

Toinen maailmansota loppui 59 vuotta sitten: ensimmäinen antautumissopimus kirjoitettiin aamuyöllä (klo 2:41) 7. päivä Ranskan Rheimsissä sijaitsevassa kenraali Eisenhowerin päämajassa ja se piti tulla voimaan 8.5. klo 11 seuraavana iltana, mutta se ei Stalinille kelvannut.
Koko jengin piti tulla puna-armeijan valloittamaan Berliiniin allekirjoittamaan antautumissopimus uudelleen 8.5. ja sen mukaisesti aselepo tuli voimaan virallisesti vasta puolelta öin, siis tultaessa 9:nnen päivän puolelle.Neuvostoliiton puolesta paperit Rheimsissä allekirjoittanut upseeri lähetettiin Moskovaan. Ei kai kukaan ylläty, kun tiedetään että hänet ammuttiin myöhemmin. Niinpä voiton päivä on vasta idässä 9.5., mutta läntisessä maailmassa VE-päivää (Victory of Europe) tavataan juhlia jo päivää aiemmin.

TIETOISKU: Voiton päivä 9. toukokuuta

Venäjällä "Voiton päivä - 9. toukokuuta on yleinen vapaapäivä, jota vietetään Saksan vuonna 1945 allekirjoittaman antautumissopimuksen vuosipäivän kunniaksi. Voiton päivään kuuluvat sotilasparaatit ja sotaveteraanien muistamiset. Monissa kaupungeissa sotaveteraanit kokoontuvat joka vuosi samoilla paikoilla kaupungin keskustassa tavatakseen vielä mahdollisesti elossa olevia rintamatovereitaan. Perheissä muistetaan sodassa kaatuneita omaisia ja sukulaisia, käydään haudoilla ja kirkoissa järjestetään muistojumalanpalveluksia."

Lehdissä ei tämmöisistä ole mainintoja Suomessa - semmoista pikkujuttua kuin toista maailmansotaa ei enää muistella. Niin historiattomaksi maailma on mennyt. Hämmentävää on se, ettei amerikkalaisestakaan näkökulmasta tuota päivää nosteta esiin, kuten tämä Today of Historyn saitin valikoima linkistö selvästi osoittaa. Englannissa, jossa toinen maailmansota on yhä kova juttu, voitonpäivä on etusivun juttu tänäänkin.

Mutta sotahistorialinkkilistoja maailmassa tietysti riittää. Tässä neljäsataa ensimmäistä vastaantullutta:Maailmansotalinkkejä

Äitienpäivä

Mutta ennen muuta nyt on äitien päivä. Soitin äidille omat onnitteluni ja sain varmistuksen, että hän pääsee syksyllä viikoksi lapsenvahdiksi, kun lähdemme vaimon kanssa maailmalle.

Äitienpäivällä on taustansa jo antiikin kevätjuhlissa, mutta nykymuotoisena juhlana se voidaan jäljittää 1600-luvulle Englantiin, jossa vietettiin juhlaa nimeltään Mothering Sunday.

Yhdysvalloissa juhla tuli käytäntöön vuodesta 1908 lähtien.

Yhdysvaltojen tapaan toukokuun toisena sunnuntaina äitienpäivää vietetään Suomen lisäksi Tanskassa, Italiassa, Turkissa, Australiassa ja Belgiassa. Muualla maailmassa päivän valinnalle on muita perusteita. Suomalainen käytäntö on siis omaksuttu Yhdysvalloista.

Sen sijaan uusia äitienpäivän muotojakin on ollut liikkeellä. Virustorjunta.net -sivuston uutisiin mahtui vuosi sitten tämäkin: "Äitienpäivä on saanut oman viruksen, joka näkyy käyttäjälle ylläpidon lähettämänä sähköpostiviestinä. Kun käyttäjä avaa sähköpostin mukana tulleen liitetiedoston, tietokoneelle asentuu Dloader-BC-troijalainen, jonka avulla hyökkääjä voi ajaa tietokoneella omia käskyjään."


Jääkiekkoa vai elokuvia?

EU-valtio Slovakialle ei koittanut voiton päivä pronssiottelussa. Jenkit paukuttelivat maaleja kuin liukuhihnalta ja laiskanletkeän pelin jälkeen pettymys oli ensimmäinen aito asia Slovakialle. Muutaman vuoden mitaliputki päättyi.

Ruotsi näyttää johtavan toisen erän puolivälissä 3-1. Se toisi veikkausrahat takaisin ja vähän päällekin. Oikeastaan Kanada saisi vielä yhden maalin puristaa. Sen verran ahneutta harrastan tulosvedon suhteen. Yksi euro on liossa ja sen puolesta jännään kovasti. [Peli on 3-2. Ei enää maaleja... Myöh. lisäys]

Jääkiekon vuoksi ei tänään tullut paljon elokuvia katsotuksi. Lapsen kanssa kyllä nauraa kihersimme, kun katsoimme Harold Lloydin elokuvan Girl Shy (Yhdysvallat 1924), jonka ovat ohjanneet Fred C. Newmeyer ja Sam Taylor. Suomeksi sille oli annettu nimeksi vain Ujo poika. Äiti kihersi myös, mutta se johtui vain siitä, että hän intoutui tyhjentämään valkoviinipulloa helteisellä parvekkeella. Nyt lapsi jo nukkuu ja äiti lauleskelee vanhan koulukaverinsa luona harjoitellen jotain tulevaa keikkaa varten. Kello alkaa tosin olla niin paljon, että kiherteleminen on varmaan jatkunut.

Eilen sentään pistäydyin Risto Jarva - seuran ja Suomen elokuva-arkiston järjestämässä Risto Jarva -seminaarissa. Hieman myöhässä paikalle tulleena kuulin kiintoisia paneelikeskusteluja teekkareiden elokuvatoiminnan (Montaasin) alkuajoilta, juttuja Jarvan elokuvien käsikirjoituksista (mm. Matti Rinne ja Peter von Bagh äänessä) ja myös elokuvien musiikista, sillä peräti neljä säveltäjää, Kaj Chydenius, Kari Rydman, Markku Kopisto ja Henrik-Otto Donner olivat paikalla ja jutustelivat varsin leppoisasti ja hauskasti Jarvan musiikkisuhteesta ja omasta työstään elokuvasäveltäjänä. Jengi meni jatkoille, minä kotiin potemaan niskaani, joka on nyt kuudetta päivää superkipeä. Ei kiva.

Ruusujen aika - Nyt -seminaarin ohjelma:
11.00 Arvo Salo: 1960- ja 70-lukujen yhteiskunnallinen maisema
11.30 Martti Soramäki: Jarva ja elokuvapolitiikka
11.45 Antti Peippo: Risto Jarva, työtoverini (1984) video-suurkuvana, 59 min
12.45 Peter von Bagh: Risto Jarvan elokuvat
13.35 Risto Jarva: Pyörii (1959); 9 runoa (1959), 8 min; Työtä ylioppilasteatterissa (1961) 8 min
14.00 Keskustelu: Teekkarien elokuvakerho Montaasi ja Risto Jarva.
Juhani Jauhiainen, Pertti Maisala, Kari Nissinen, Raimo Oksa, Martti Tiula
14.30 Keskustelu: Jarvan käsikirjoitukset.
Peter von Bagh, Matti Rinne, Elina Salo (kylkiluu poikki, ei tullut)
15.00 Keskustelu: Musiikki Jarvan elokuvissa.
Kaj Chydenius, Otto Donner, Markku Kopisto, Kari Rydman
15.30 Nuoren polven näkökulma: Eero Tammi (toinenkin kommentti kuultiin, elokuvaopiskelijan nimi lipsahti ohi korvan)

Matsi [MISTROVSTVÍ SVĚTA V LEDNÍM HOKEJI 2004 V PRAZE] on myöhässä, turvatarkastukset kestävät Prahassa. Prahassa en ole koskaan käynyt: mielessä on ollut, mutta jotenkin yksin matkatessa Keski-Euroopassa on aina löytynyt vähän vetovoimaisempia paikkoja. Käytävä siellä tietysti on. Marraskuussa menen Roomaan, mutta muuten matkailu on jäämässä vähiin. Olympialaisissa olisi mukava käydä, mutta jos Ateenassa paukkuvat pommit jo nyt? Kreikassakin on tietysti myös olympiakisojen vastainen liike, jotka lehtensä etusivulla haluavat kisoja vastustaa. Indymedia Athens on firman nimi. Olympialaisia tietysti vastustetaan monista syistä, ympäristöasiat ovat olleet paljonkin viime vuosina esillä, mutta yksi syy on se, että monien mielestä urheilu ei ole enää "puhdasta". Muutamia vuosikymmeniä sitten päähuoli oli osallistujien sukupuolen määrittely.

Mutta oliko se nyt ennenkään puhdasta, jos nyt semmoista termiä voi käyttää: ei, väittää University of Pennsylvania Museum uudessa näyttelyssään.

Tupakanpoltto

Jos Slovakialta päättyi jääkiekossa mitaliputki, päättyi minultakin tupakanpoltto.

Lopetin sen 36 tuntia sitten. Enkä ole ajatellut tupakkaa tänä aikana kuin enintään 100 kertaa. Yskä on sentään entisensä. Eikä niskasäryltä ole voinut kiukutellakaan.
Epäilemättä palaan tähän teemaan vielä.

Tappion päivä?

Jääkiekkoon on pakko palata. Kanada meni 4-3 johtoon ja vei rahani lopulta 5-3 voitollaan. Ruotsin on pakko tasoittaa ja Calgaryn voittaa San Jose ensi yönä. Muuten hävisin huomisen kasvislounaan verran.

Sedis?

Huomasin, että Vatikaani on jo vuosia luvatta käyttänyt nimimerkkiäni Sedis, joka on myös polkupyöräketjufirman nimi ja vielä viittaa eräisiinkin esihistoriallisiin fossiileihin.