maanantaina, toukokuuta 31, 2004

Kesä ilman puukkoa on teeskentelyä

TIETOISKU
"Pääkaupunkiseutu tänään.
Odotettavissa puolipilvistä, koleaa tuulta, maksimilämpötila 13".
TIETOISKU PÄÄTTYY

Neljä vuodenaikaa

Mehän olemme kaikki iloisia siitä, että meillä on neljä vuodenaikaa. Se on tuonut meille monia erikoisia ("you are special") kullanmuruja ("darling") joita vaalia. Meillä on kevätflunssa, kesäflunssa, syysflunssa ja talviflunssa. Niiden olemassaolo tekee aivan luontevaksi sen, että olemme flunssassa vuoden ympäri.

Ympärivuotinen flunssaepidemia on ainoa asia jonka ulkomaalaisetkin ymmärtävät Suomesta. Ne jotka ovat täällä käyneet tyytyvät nyökyttelemään päätään: täällä on niin kylmä [Oulussa asuneet sanovat rumahkosti: "V*%&n kylymä"]. Siitä kyllä irtoaa flunssa poikineen.

Siksi suomen kielen monipuolisin sana on räkä. Paitsi lempinimenä [esim. taannoisen Briards-yhtyeen Pete "Räkä" Malmi] se on tunnettu muistakin lapsuudestani tutuista ilmaisuista "räkänokka" ja "räkäpää", ja myös semmoisista sanonnoista kuin "voihan räkä", "räkä valuu", "pyyhi poika nenäs", ja myös nakkikioskilta, jossa leivotaan niin että "räkä lentää". Nykyiset punk-yhtyeet näyttävät olevan hyvin perinnetietoisia. Mutta poikkeuskin on: "Ei kelpaa räkä pirulle."

Jääkarhuilmiö

Ne jotka eivät ole vielä onnistuneet käymään Nokian ja Sibeliuksen ja Nurmen ja Kimi Räikkösen kotimaassa ymmärtävät flunssan periaatteessa samoin mutta toisin: he tietävät "by heart" että jääkarhut levittävät tuota ihmiskunnan kiroamaa flunssavirusta äärimmäisen helposti äärimmäisissä olosuhteissa.

Tämän ns. jääkarhuilmiön vuoksi kehuskelenkin olevani kyllä vegaani mutta samalla armoton jääkarhuntappaja (ns. homo thalarctosi maritimus lupus -periaate).

Itse asiassa olen niin armoton, että olen tehnyt tieteellisen tarkasti suunnitellen näistä tappopuuhistani taidetta. Tappaminen on lähellä sydäntäni. Kouluttauduin historiassa juuri sen vuoksi. Historia on monessakin mielessä paras ajan tappaja. Tästä on sitten helppo päätellä vastaus ikiajat vaivanneeseen ongelmaan: Onko historia tiedettä vai taidetta?

Mutta jääkarhuista puheen ollen. "En todellakaan ("really") tarkoita virtuaalitaidetta", virnistän leveästi veriuralla varustettua puukkoani kauhisteleville ulkomaalaisille, erityisesti tanskalaisille. Heitä se kismittää siksi, että he pitävät puukkoa suomalaisen maskuliinisuuden tunnusmerkkinä.

Ainoa näpsäkkä vastaus vihaani jääkarhuja kohtaan on tähän mennessä tullut romanimieheltä, joka viittasi suomalaiseen sananlaskuun: "Jo ma tuon tuonnii viran tiijän, sano mustilaespoeka, kun olj päevän renkinä."

Metallica

Toinen arktisen vihan erityispiirteet tunnistava oli Metallica-yhtyeen jäsen, joka kehotti kymmeniä tuhansia pikkusarvipäitä purkamaan vihaansa nyt ja heti.

Tuon kehotuksen jälkeen en lainkaan ihmettele, etteivät he lehdistölausuntonsa ("On hyvä purkaa vihansa, tiedän sen, kun olen itse ollut vihainen") jälkeen halunneet missään tapauksessa jäädä maahan, vaan lensivät pois. Minnepä muuhun kuin Tanskaan.

Köpiksessä iltaoluella he kuulevat leppoisia vitsejä suomalaisista ja puukoista. Ja naureskelivat kehotustaan purkaa vihansa ["he he... heti konsertin jälkeen ... he he... saavat toisten bändien kannattajat kyytiä... kyllä pikkusarvipäät tietää"]

Paha kyllä, nykyään lentoyhtiöt pakkaavat keräämään aina suomalaisuuden tunnusmerkkinä vyöllä kantamani puukkoni pois ennen lentomatkaa. Olen tähän mennessä aina suostunut heti, kun he pystyvät tilastoin osoittamaan, ettei koneessa tilastollisesti juuri tänään ole yhtään jääkarhua.

Koneessa olen kovaäänisesti korostanut, että jääkarhu ei ole vain suurin nelijalkainen peto vaan se on ainutlaatuinen paitsi suurine kehoineen ja valkoisine turkkeineen myös sopeutumisellaan elämään jäällä ja vedessä. Juuri siksi se on vaarallinen ja pilaa kenen tahansa kesän.

Harva suomalainen ottaisi kesämökilleen jääkarhua edes kesytettynä sen enempää kuin rumpukomppikaiullaan kesytettyä Metallicaa Stadionilleen.

TIETOISKU
Tämän päivän Helsingin Sanomien pikku-uutisten mukaan ihmisiä oli puukotettu viikonlopun aikana ainakin Tampereella, Savonlinnassa, Sonkajärvellä ja Oulussa.
TIETOISKU PÄÄTTYY

Ei kommentteja: